Videopelit on jo pitkään ollut yksi tuottavimmista aloista. Suurilta kehittäjiltä tulevien pelien budjetit voivat helposti ylittää jopa suurimpien elokuvien budjetteja. Ei siis ihme, että kuten elokuviakin videopelejä pyritään myymään maailmanlaajuisesti ottaen huomioon suurimpia kieliryhmiä. Venäjän markkinat ovat siinä mielessä suhteellisen isot, joten pelit melkein aina löytyvät venäjänkielisellä käyttöliittymällä ja tekstityksellä. Erityisen suuret projektit voivat olla käännettynä venäjäksi täysin sisältäen myös venäläisen puheen.
Lapsuutensa videopelien parissa viettäneet ihmiset tietävät, kuinka loistavia videopelit ovat kielten oppimisen kannalta. Toisin kuin elokuvat pelit sisältävät vieraskielisen puheen lisäksi myös käyttöliittymän, joka usein saattaa sisältää toistuvia lauseita, sanoja ja ohjeita. Pelissä oleva puhe voi myös olla toistuvaa. Monet toistuvat fraasit väkisinkin jäävät mieleen, ja auttavat kielen oppimisessa valtavasti. Nykyään peleissä on myös usein dialogeja, joissa pelaaja joutuu keskustelemaan pelin hahmojen kanssa, ja usein juuri nämä keskustelut saattavat olla ratkaisevia tarinan etenemisen kannalta, joten ne kannattaa ymmärtää (kääntää tarvittaessa). Kaikista näistä seikoista voi olla paljon apua kielen oppimisessa, puhumattakaan siitä, että tämä oppiminen on miellyttävää, jos videopeli on jännittävä ja koukuttava. Tässä blogikirjoituksessa on listattuna huippulaadukkaita videopelejä, jotka ovat (tai olivat aikoinaan) erittäin suosittuja, ja joita voi pelata täydessä venäjäkäännöksessä.
Huom! Linkit on tarkoitettu tietokoneella Steamissa pelaaville. Jos pelaat konsolilla tai muussa palvelussa, niin tarkista aina pelien kielet kaupan sivuilta, ja lataa tarvittaessa venäläinen kielipaketti.
The Witcher 3: Wild Hunt
Puolalainen kehittäjä CD Project Red tuli kuuluisaksi The Witcher -sarjan ansiosta. Sarjan peleistä ylivoimaisesti suosituimmaksi tuli vuonna 2015 ilmestynyt kolmas osa. Peli sai ennätyksellisen määrän palkintoja ja on edelleen erittäin arvostettu ja suosittu RPG-genren edustaja. Käännöksessä on käytetty Venäjän kuuluisimpia ääninäyttelijöitä, jotka saivat välitettyä Witcher-maailman synkkyyden aivan täydellisesti. Pelin molemmat ladattavat lisäosat on myös käännetty venäjäksi.
https://store.steampowered.com/app/292030/The_Witcher_3_Wild_Hunt/
Cyberpunk 2077
Vielä yksi CD Project Red:n teos oli yksi odotetuimmista peleistä vuonna 2020. Pelin venäjänkielisessä versiossa ääninäyttelijöinä käytettiin ammattinäyttelijöiden lisäksi myös YouTubesta tunnettuja ja suosittuja bloggaajia. Cyberpunk 2077 saa myös jatkuvasti päivityksiä ja korjauksia virheisiin, jotka ilmenivät pelissä ilmestymishetkenä.
https://store.steampowered.com/app/1091500/Cyberpunk_2077/
Final Fantasy XV
Kuuluisan Final Fantasy -sarjan viidestoista osa tuli konsoleihin vuonna 2016 ja tietokoneille vuonna 2018 ja sai pääsääntöisesti myönteisiä arvosteluita kriitikoilta. Tämä Final Fantasyn osa eroaa edellisistä. Siinä on avoimen pelimaailman lisäksi uniikki tälle pelisarjalle taistelumekaniikka. Juoni- ja toimintarikas RPG-peli sai myös muutaman lisäosan, ja kaikki tämä oli käännetty venäjäksi.
https://store.steampowered.com/app/637650/FINAL_FANTASY_XV_WINDOWS_EDITION/
Shadow of the Tomb Raider
Tomb Raider -pelisarjan uusin osa ilmestyi vuoden 2018 lopussa. Peli on toteutettu Lara Croft -pelien traditioiden mukaisesti. Kuten muissakin sarjan peleissä tässä teoksessa on toimintaa, pulmia, juoksemista ja selviytymistä. Elokuvamainen grafiikka ja kauniit maisemat tekevät tästä pelistä erittäin jännittävän ja miellyttävän. Peli on täysin käännetty venäjäksi.
https://store.steampowered.com/app/750920/Shadow_of_the_Tomb_Raider_Definitive_Edition/
Resident Evil Village
Tämän vuoden uutuus Resident Evil Village on pelisarjan kahdeksas osa. Peli jatkaa seitsemännen osan tapahtumia, ja kuten edeltäjänsäkin on genreltään jotakin survival horrorin ja FPS:n väliltä. Uusi Resident Evil Village menestyi paljon paremmin kuin sarjan edellinen osa, ja ehkä siksi pelin kehittäjä (Capcom) päätti lisätä peliin enemmän puhuttuja kieliä. Yksi niistä on venäjä, jota ei ollut yhdessäkään Resident Evil -sarjan pelissä aikaisemmin.
https://store.steampowered.com/app/1196590/Resident_Evil_Village/
Detroit: Become Human
Quantic Dreamin kehittämä peli on genreltään seikkailupeli, mutta sen muoto lähestyy interaktiivisen elokuvan genreä. Pelaaja joutuu jatkuvasti tekemään päätöksiä hahmojen puolesta, ja pelissä on lukuisia juonenkäänteitä, jotka tulevat tai eivät tule perustuen pelaajan valintaan eri tilanteissa. Joskus pelissä joutuu tekemään päätöksiä hyvinkin kiireellisissä olosuhteissa ja tästä syystä pelissä ei aina ole aikaa kääntää venäläistä puhetta sanakirjan kanssa. Peli on kuitenkin hyvin ammattitaitoisesti dubattu venäjäksi, ja sen juoni on hyvin jännittävä ja mielenkiintoinen.
https://store.steampowered.com/app/1222140/Detroit_Become_Human/
Death Stranding
Hideo Kojiman teos on herättänyt paljon keskustelua ilmestymishetkenään. Jotkut pitivät peliä liian taiteellisena ja jopa tylsänä. Toiset taas arvostivat juonen ja peliprosessin syvällisyyttä ja Kojiman taiteellista lähestymistapaa. Se, mikä erottaa pelin muista on myös tunnettujen näyttelijöiden ja julkkisten kasvojen käyttö tarinassa. Pelissä nähdään mm. Norman Reedus, Guillermo del Toro, Conan O’Brien. Pääantagonistina esiintyy Mads Mikkelsen. Death Stranding löytyy laadukkaassa venäjädubbissa.