Virtuaalimesta – Perus-, toisen ja ylemmän asteen oppilaitosyhteistyön edistäminen venäläisten koulujen kanssa
Virtuaalimesta-hanke edistää ja monipuolistaa oppilaitosten välistä yhteistyötä Suomen ja Venäjän välillä. Hanke on suunnattu peruskouluille, lukioille ja ammatillista koulutusta tarjoaville toisen ja ylemmän korkeakoulutason oppilaitoksille, jotka eivät vielä tee Venäjä-yhteistyötä. Hankkeessa tarjotaan erityisesti painotetuille oppilaitoksille mahdollisuutta löytää yhteistyökoulu Venäjältä, jonka kanssa voidaan keskittyä yhteisen kiinnostuksen tai painotuksen mukaiseen toimintaan. Tavoitteena on edistää molemminpuolista alan osaamista ja ajatusten vaihtoa sekä kiinnostusta toisen maan elämään erityisoppiaineiden kautta.
Uusi tapa etsiä kumppania
Virtuaalimesta on suomalaisille ja venäläisille oppilaitoksille uusi tapa etsiä oman alan yhteistyökouluja Suomesta ja Venäjältä. Hankkeessa hyödynnetään Suomen ja Venäjän Opetus- ja kulttuuriministeriöiden Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin toimintamallia auttamalla partnerien etsimisessä ja neuvottelujen toteuttamisessa.
Hanke tarjoaa molemmille osapuolille mahdollisuden vaihtaa tietoa ja kokemuksia opetusmenetelmistä eri aineiden painotetussa opetuksessa, mikä edistää myös suomalaisten oppilaitosten kiinnostusta Venäjää ja venäjän kieltä kohtaan.
Verkossa tavataan
Toimintamallina erityisesti koronatilanteessa on verkkotapaamiset ja -hankeneuvottelut, joissa voidaan tutustua vaivattomasti jopa monien eri oppilaitosten kanssa ja esitellä yhteistyöhön liittyviä toiveita.
Suomessa haluamme herättää koulujen kiinnostusta mm. Venäjän vahvaan matemaattisten aineiden, luovien alojen, robotiikan ja ohjelmoinnin osaamiseen. Venäjällä on suurta kiinnostusta suomalaisten koulujen vieraiden kielten, ympäristö- ja yrittäjyysopetuksen osaamisessa.
Hankkeeseen kutsutaan edellä mainituista oppiainekokonaisuuksista ja ilmiöistä kiinnostuneita oppilaitoksia sekä heille kumppanuuskouluja Venäjältä.
Hankkeen tiedon jalkauttamisessa voidaan hyödyntää Suomessa erityistehtävän saaneita oppilaitoksia. Venäjällä tietoa levitetään erilaisissa kouluverkoissa sekä kuntien kautta.
Nuoret verkottumaan harjoittelun kautta
Hanke työllistää vuoden aikan kolme venäjän kieltä osaavaa korkeakouluharjoittelijaa, joiden tehtävänä on hankkeen käytännön toteutus. Harjoittelu antaa heille itselleen mahdollisuuden verkottua ja hyötyä siitä myöhemmin ammatillisesti työelämässä. Hankkeen ensimmäinen harjoittelija on helsinkiläinen Arina Laubert (kuvassa). Arina on venäjää äidinkielenään sekä viestintää Helsingin yliopistossa toista vuotta opiskeleva nuori nainen, jonka tehtävänä on saattaa hankkeen kiitoradalle. Se lienee Arinalle vain pieni kakunpala, sillä hänen vauhdikkaisiin harrastuksiinsa kuuluu mm. tanssi ja pyöräily.
Suomi-Venäjä-seuralla on käytössään lisensoitu Zoom-sovellus. Tapahtumakokonaisuudet tulkataan tarvittaessa, mikäli kielitaito ei riitä neuvottelemaan itsenäisesti venäjäksi tai englanniksi. Seminaarit tallennetaan ja osallistujat saavat ne myöhempää käyttöä varten.
Verkkofoorumi
Verkossa tapahtuva laajempi foorumitapaaminen on oppilaitoksille uusi toteutustapa. Koronan myötä monenlaiset webinaaritapaamiset ovat lisääntyneet ja antavat mahdollisuuden vaivattomammin ja edullisesti järjestää tunnusteluja ja harkita yhteistyötä myös venäläisten koulujen kanssa. Hankkeessa voi etsiä uutta kumppania ja neuvottelujen pohjalta koulut pääsevät itsenäisesti tai Suomi-Venäjä-seuran tuella eteenpäin, mikäli yhteistyö koetaan molemmille toimivaksi.
Hankkeen päättymisen jälkeen Suomi-Venäjä-seura auttaa tarvittaessa oppilaitoksia yhteistyön jatkumisessa.
Virtuaalmestassa on seuraavat osakokonaisuudet: Ajankohtaiset opetuksen asiantuntijaluennot, tietoa rahoituksesta, teematapaamiset verkossa: ympäristö, yrittäjyys, matematiikka, robotiikka ja ohjelmointi sekä luovat alat, hankeneuvottelut ja loppuarviointi ja julkaisun tekeminen
Hankkeen ajankohta
1.3.2021-31.3.2022
Hankkeesta tiedotetaan laajasti erityisesti sosiaalisessa mediassa #virtuaalimesta #виртуальноеместо