Valtakunnallinen Venäjän, Euraasian sekä Itä-Euroopan asiantumusta yhteen kokoava Aleksanteri-foorumi järjestetään 10.-11.5.2021 kokonaan verkossa teemalla “Muuttuva toimintaympäristö“. Foorumi ja myös Suomi-Venäjä-seuran foorumissa järjestämät työryhmät ovat avoimia kaikille, mutta foorumiin on ilmoittauduttava ennakkoon 5.5. klo 16 mennessä. Ilmoittautumislomakkeen ja lisätiedot löydät Aleksanteri-instituutin sivuilta https://www2.helsinki.fi/fi/aleksanteri-instituutti/opetus/valtakunnallinen-aleksanteri-foorumi.
Suomi–Venäjä-seura on mukana Aleksanteri-foorumin kahdessa työryhmässä
- 10.5. kello 10–12 Venäjän kielen opiskelun hyviä käytänteitä
- 10.5. kello 13–15 Näkökulmia suomalais-venäläiseen ympäristöyhteistyöhön (työryhmä esitellään tarkemmin alla)
Tervetuloa mukaan mielenkiintoiseen seminaariin!
Ympäristöyhteistyö-työryhmässä pohdimme Suomen ja Venäjän välisen ympäristöyhteistyön tilaa tutkimus-, toimittaja-, kansalaisjärjestöyhteistyön näkökulmasta. Työryhmä järjestetään 10. toukokuuta kello 13–15.
Veli-Pekka Tynkkynen: Ympäristöyhteistyö tutkimusmaailmassa.
Venäjän ympäristöpolitiikan professori, HY, Aleksanteri-instituutti
Venäjällä on lukuisia haastavia ympäristöongelmia, mutta maa voisi tarjota tulevaisuudessa ratkaisuja myös moniin maailmanlaajuisiin ympäristökysymyksiin. Tutkimuskentällä ympäristöyhteistyö Suomen ja Venäjän välillä on viimeisen 30 vuoden aikana lisääntynyt merkittävästi, mutta vain rajatuilla aloilla ja teemoissa. Luonnontieteellisen ympäristötutkimuksen puolella on paljon tuloksellisia yhteistyöhankkeita, mutta yhteiskuntatieteellisen ympäristötieteen saralla työ on vasta alussa. Nyky-Venäjän hallinnon ja yhteiskunnankin riippuvuus fossiilisista energialähteistä ei ole omiaan edistämään jälkimmäistä tutkimuskenttää, jonka puitteissa energiamurros ilmastoystävälliseen, hiilineutraaliin maailmaan on yksi keskeisimmistä kysymyksistä.
- Kommenttipuheenvuoro: Emma Hakala, vanhempi tutkija, Ulkopoliittinen instituutti
Kerttu Matinpuro: Ympäristökysymykset ja toimittajayhteistyö
Toimittaja
Ympäristö- ja ilmastokysymykset näkyvät venäläisessä mediassa yhä enemmän. Viime vuosina on perustettu myös uusia yksinomaan ympäristökysymyksiin keskittyviä medioita. Perinteisten medioiden ulkopuolella toimivien tahojen, kuten trendikkäiden ekobloggaajien merkitys on kasvussa erityisesti nuorten keskuudessa. Kansainväliset nuorten ympäristöliikkeet ovat rantautuneet nopeasti myös Venäjälle. Toisaalta rajat ylittävää kansalaisyhteiskunta- ja toimittajayhteistyötä vaikeuttaa huomattavasti uusi ns. ulkomaisia agentteja koskeva lainsäädäntö. Millaisia keinoja venäläisen ja suomalaisen toimittajayhteistyön lisäämiseksi ja ylläpitämiseksi voisi löytyä ja mitä hyötyä siitä ylipäätän on?
- Kommenttipuheenvuoro: Ville Ropponen, kirjailija ja vapaa toimittaja
Ljudmila Vesikko: Suomi–Venäjä-ympäristöyhteistyö tutkimus- ja ympäristökasvatusprojektien kautta
Erikoissuunnittelija, projektikoordinaattori, Merikeskus, Suomen ympäristökeskus
Tänä päivänä on tarjolla useita rahoitusinstrumentteja, joissa Venäjä voi olla mukana ja kymmeniä projekteja onkin jo toteuttamisvaiheessa. Hankesuunnittelussa ja projektin käynnistämisessä on monia seikkoja, joita pitää pohtia. Yhteistyöllä saadaan paljon aikaan hyviä asioita, mutta samalla syntyy useita haasteita. Onko tutkimusyhteistyöllä tulevaisuutta? Mitä ympäristökasvatusasiat nousevat esille Venäjällä? Kuinka ja miten yhteistyötä on mahdollista tehdä venäläisten kansalaisjärjestöjen kanssa nykyisessä poliittisessa tilanteessa
- Kommenttipuheenvuoro: Päivi Kärnä, Suomi-Venäjä-seura, Etelä-Suomen aluejohtaja