Suomi-Venäjä-seuralta voi lainata mielenkiintoisia näyttelyitä ilmaiseksi!
Näyttelylista:
Venäläinen nykykirjallisuus – sukupolvien aikamatka menneisyydestä nykyisyyteen
Näyttelyä on täydennetty kirjailijoiden sodanvastaisesta toiminnasta kertovalla taululla. Taulun tekstin on kirjoittanut professori Tomi Huttunen.
Suomi-Venäjä-seura on tuottanut venäläistä nykykirjallisuutta esittelevä näyttelyn yhteistyössä Helsingin ja Tampereen yliopiston sekä Åbo Akademin venäjän kielen ja kulttuurin osastojen kanssa. Näyttelyn nimi on Sukupolvien aikamatka menneisyydestä nykyisyyteen, sillä moni nykykirjailija tarkastelee nykymaailmaa heidän oman ja aikaisempien sukupolvien kokemuksista. Näyttelyssä esitellään 12 venäläistä nykykirjailijaa. Lisäksi se sisältää lastenkirjallisuutta esittelevän osion.
Näyttelyssä on 14 suomen- ja 14 ruotsinkielistä kapalevytaulua, jotka ovat kooltaan 40*100 cm. Levyjen taustalla on ripustuslenkit sekä siimat. Näiden avulla taulut voi ripustaa joko yhdellä tai kahdella koukulla. Kokonaisvarausaika on kuukausi, joka sisältää näyttelyn vastaanoton, pystytyksen, purkamisen ja toimittamisen edelleen seuraavaan kohteeseen.
Kustannukset: Näyttelyn lainaamisesta ei peritä maksua. Kukin tilaaja vastaa ainoastaan yhdensuuntaisen kuljetuksen hinnan.
Toivomme, että kirjastot ovat aktiivisesti yhteydessä Suomi-Venäjä-seuran osastojen kanssa ja järjestävät yhdessä aiheeseen sopivia tapahtumia näyttelyn aikaan. Osastojen yhteystiedot: https://osastot.suomi-venajaseura.fi/
Varaukset ja tiedustelut: Merja Jokela merja.jokela@venajaseura.com
Digitaalinen näyttelysivusto löytyy osoitteesta: https://kirjallisuus.suomivenajaseura.fi
Utställning “Samtida rysk litteratur – generationers tidsresor från det förflutna till nutid”
Bokning: Merja Jokela, 0400 369439 merja.jokela@venajaseura.com
Digiutställning på svenska https://kirjallisuus.suomivenajaseura.fi/?lang=sv
Koti on siellä missä sydän on – Valokuvanäyttely Ukrainan sotaa paenneista lapsista
Näyttely käsittää palkitun venäläisen valokuvaajan Sergei Stroitelevin (synt. 1985) valokuvasarjan Kishinevissa väliaikaisessa pakolaiskeskuksessa asuvista ukrainalaislapsista. Tässä sarjassa lapsiin on heijastettu sotaa edeltäviä valokuvia, jotka löytyivät lasten ja heidän vanhempiensa kännyköistä.
Sarjan ensimmäisessä valokuvassa on kuukauden ikäinen Mark. Hän syntyi juuri ennen sodan alkua Nikolajevissa ja joutui äitinsä kanssa pakenemaan kotikaupungista. Markiin on heijastettu Markin isän droonilla ottama valokuva perheen rakastamasta Inguskin sillasta.
Näyttely koostuu 10 kpl valokuvia, joista 7 kpl on kooltaan 40 x 60 cm ja 3 kpl 50×70 cm
Sergei Stroitelev (synt. 1985)
Pietarilainen valokuvaaja, joka on kiinnostunut ääritilanteisiin joutuneiden ihmisten kuvaamisesta. Hänen valokuvissaan esiintyy syyrialaisia ja ukrainalaisia pakolaisia, nepalilaisia leprapotilaita ja narkomaaneja. Hän kuvasi myös Kiovan Maidanin tapahtumia vuonna 2014
Sergei Stroitelev syntyi Leningradissa vuonna 1985. Hän opiskeli valokuvatoimittajaksi Galperinille nimetyssä Journalistiliiton tiedekunnassa Pietarissa ja Leningradin alueella päättäen opinnot vuonna 2014.
Sergei Stroitelevin haastattelu Helsingin sanomissa: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009382123.html
Näyttelyn voi varata merja.jokela@venajaseura.com
Sotaa ja rasismia vastaan taiteen keinoin
Rauhan kuvitelmia -sarjakuvanäyttely
Sodanvastaista sarjakuvaa ja kuvitusteoksia esittelevä Rauhan kuvitelmia -näyttely tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Näyttely pyrkii luomaan vihasta, militarismista ja rasismista vapaan tilan, jossa taiteen kautta ja sen äärellä olisi mahdollista käydä rauhanomaista dialogia kansalaisuuteen katsomatta. Näyttelyssä on esillä teoksia neljältä venäläistaustaiselta ja yhdeltä ukrainalaistaustaiselta taiteilijalta.
Ukrainalaistaustainen, Yhdysvalloissa asuva taiteilija ja tutkija Julia Aleksejeva valaisee sarjakuvassaan Ukrainan sodan taustoja ja seurauksia. Darja Apahontšitš ja Lilija Matvejeva ovat venäläisiä taiteilijoita, jotka asuvat tällä hetkellä maanpaossa Tbilisissä ja Berliinissä. Apahontšitš on venäjällä listattu ulkomaiseksi media-agentiksi. Heidän teoksissaan näkyy voimakkaana sodan aiheuttama suru, mutta myös toiveet toisenlaisesta maailmasta ilman sotaa. Mukana on myös moskovalaisen Vicious Membrane -studion taiteilijat Neonlucifer ja Igor Bogdanov, joille näyttely antaa tilaisuuden sodanvastaisten näkemysten ilmaisuun, joka ei ole enää mahdollista Venäjällä. Heidän teoksensa käsittelevät sotaa fantasian ja scifin keinoin.
Näyttely osoittaa tukensa niin ukrainalaistaiteilijoille kuin venäläisille sodanvastaisille äänille. Näyttelykiertueen jälkeen näyttelyssä esillä olleet printit myydään ja tuotto lähetetään lyhentämättömänä humanitaarisena apuna Ukrainaan. Tarkemmasta lahjoituskohteesta ja myynnin järjestelyistä ilmoitetaan myöhemmin.
Näyttelytiedot: 14 kpl kapalevylle printattua sarjakuvaa: A2 11 kpl, A3 3 kpl.
Kerttu Matinpuron blogi näyttelystä: https://suomivenajaseura.fi/sotaa-ja-rasismia-vastaan-taiteen-keinoin/
Rauhankuvitelmia sarjakuvanäyttelyn omat facebook-sivut: https://www.facebook.com/profile.php?id=100087497628566
Tilaa näyttely kerttu.matinpuro@gmail.com
Näyttelyn tilausehdot
- Näyttelyn tilaaminen on ilmaista. Tilaaja kustantaa näyttelyn lähetyksen yhteen suuntaan.
- Tilaaja vastaa mahdollisista näyttelyyn aiheutuneista tuhoista sen esillä oloaikana.
Näyttelyn käsittely!
- Näyttelyn taulujen pohjat ovat kapalevyä, joka valitettavasti on varsin pehmeää ja rikkoutuu helposti. Ei sovi kolhia!
- Näyttelylaatikko on avattava varoen ja ”toppaukset” sekä tukena olevat kapalevyt säilytettävä.
- Taulujen ripustamisen kanssa myös varottava, etteivät kulmat rikkoudu.
- Jos kaikkia tauluja & julisteita ei käytetä, on ne säilytettävä kuivassa paikassa joko lappeellaan tai tiukasti pystyssä, niin etteivät pääse liikkumaan.
- Kuljetuksen pitäisi tapahtua ovelta ovelle, sillä sekaannukset näyttävät vallan tavallisilta. Ylimääräiset kuljetukset heikentävät joka kerta näyttelyä.
Tiedustelut:
merja.jokela@venajaseura.com , 0400-369439