Venäläinen keittiö on sekoitus eri kansojen vaikutteita
Venäläinen tai paremmin sanottuna Venäjän keittiö on kehittynyt vuosisatojen kuluessa niin tavallisen kansan kuin palatsienkin keittiöissä. Se on myös saanut vaikutteita toisilta kansoilta. Turkkilaista vaikutusta edustavat saslikit ja makaronitaikinan valmistus. Itäisiltä naapureilta omaksuttiin teenjuonti ja pelmenien valmistus. Läntisiltä slaaveilta tulivat borssi, kaalikääryleet ja täytetyt lihapyörykät. Leikkeet ja pihvit, liesi ja uudet paistoastiat edustavat 1700-luvun saksalais-hollantilaista vaikutusta venäläisessä keittiössä. Ranskalaisen keittiön vaikutuksesta tulivat hoviin ja 1800-luvun ravintolakeittiöihin mm. kastikkeet, salaatit ja useita valmistusvaiheita vaativat ruuat.
Ortodoksisen kirkon paastojen vaikutuksesta (paastopäiviä saattoi olla vuodessa yli kaksisataa) kehitettiin laaja valikoima kasvis-, sieni-, marja-, kala- ja jauhoruokia. Neuvostoliiton aikana kehitettiin tehokas joukkoruokailuorganisaatio, joka perustui suurtalouksissa helposti valmistettaviin ruokiin. Ravintoloilla oli valtionstandarteilla yhtenäistetyt ruokalistat ja samalla reseptillä valmistettua kaalikeittoa sai siis Leningradissa ja Kamtshatkalla. Tämän päivän Venäjällä, erityisesti suurkaupungeissa, on monia huipputason ravintoloita, myös hintatasoltaan. Monissa ravintoloissa on ulkomaisia kokkeja ja keittiömestareita joilla taataan kansainvälinen taso asiakaskunnan silmissä.
Venäläisen aterian kokoonpano
Perinteiselle venäläiselle keittiölle on ollut tyypillistä olla sekoittamatta eri raaka-aineita. Näin on korostettu kunkin ruoka-aineen omaa makua. Kalakeitto oli kalakeittoa ja punajuurisalaattikin valmistettiin vain punajuuresta. Ruokaan on Venäjällä aina suhtauduttu hyvin kunnioittavasti. Samoin kunnioitettiin ruokailuun varattua tilaa ja kaikkea sitä ympäröivää. Vieraanvaraisuudesta ja pöydän erikoisasemasta kertoivat leipä ja juomakannu talon pöydällä.
Alkuruuista jälkiruokaan
Alkuruuat kuuluvat aina juhla- ja pyhäateriaan. Venäläiset käyttävät zakuska-sanasta monikkomuotoa, millä korostetaan alkupalapöydän runsautta. Suomessakin venäläiset tilaavat ravintoloissa useita eri alkuruokia ja toivovat, että ne tuodaan kerralla pöytään. Venäläisten keittojen kirjo on laaja. Kylmiä keittoja on alun perin syöty vain kesällä ulkotöissä. Niiden säilyvyys perustui happopitoisuuteen, sillä ne tehtiin usein kotikaljaan (leipäkaljaan). Lämpimät keitot tarjotaan ja syödään aina kuumina, tunnetuimpia niistä ehkä Suomessa borssi ja kaalikeitto.
Toinen ruokalaji venäläisessä arkiruokailussa on usein aika paljon samankaltainen kuin suomalainenkin kotiruoka. Yleisin tarjottava lienee naudan kokoliha, lihapullat, jauhelihapihvit, keitetty ja paistettu kala, kanankoivet ja -rintapalat sekä meille erikoiset ja suuritöiset pelmenit sekä kesällä valmistettevat shashlikit.
Kolmantena tarjoillaan aina jotakin makeaa jälkiruokaa, useimmiten konvehteja, pikkuleipiä, mehukeittoa, kiisseliä tai kompottia. Jälkiruokana voi tietysti olla myös jäätelö tai hedelmiä.
Venäläiseen perinteeseen kuuluu juoda paljon makeaa teetä. Teen tarjoiluun ovat kehittyneet omat rituaalinomaiset perinteensä. Tee tarjoillaan haudutettuna, ja jokainen juoja laimentaa juomansa kiehautetulla vedellä tai samovaarin hanasta tulevalla kiehuvalla vedellä. Teen kanssa tarjotaan sokeria, vadelma- tai kirsikkahilloa, hunajaa, konvehteja ja leivonnaisia kuten hunajapipareita tai erilaisia vesirinkeleitä. Teelasin äärellä ovat venäläiset aina levähtäneet ja viettäneet vapaa-aikaa, mutta ennen kaikkea se on oiva tapa seurustella ja keskustella.
Herkuttelua ja oppia Suomi-Venäjä-seuran ruokailloissa
Montako punajuurta tulee raastaa borssiin ja miten pelmenit kääritään oikein, jotteivat ne aukenisi keittämisen aikana? Osastomme ja piirimme järjestävät erilaisia ruokailtoja, joissa valmistetaan yhdessä Venäjän eri kansojen ruokia ja herkkuja. Venäjän keittiön ihmeitä on tarjolla myös muissa osastojen ja piirien järjestämissä tapahtumissa. Osa osastoista on aktiivisesti mukana myös ravintolapäivissä. Venäläisen keittiön tapahtumat löydät Tapahtumakalenteristamme ja osastoihimme voit tutustua Osastosivuilla>>
Reseptejä löydät blogeistamme>>
Makumatkoja Venäjälle
Jos tuntuu, ettei Suomessa saa tarpeeksi kulinaristisia nautintoja venäläisen keittiön mauista, niin järjestämme myös monipuolisia makumatkoja. Tutustu matkatarjontaamme>>