Suomi-Venäjä-seura järjesti kaksi kansalaisaktivismia Venäjällä valottavaa seminaaria Helsingin Oodi-kirjastossa maaliskuussa. Nämä mielenkiintoiset keskustelut on nyt katsottavissa myös tekstitettyinä tallenteina. Keskustelut tulkattiin ja lähetettiin suorina yhteistyössä Ystävä-TV:n kanssa. Nyt niistä tehdyt tekstitetyt videotaltioinnit on kaikkien katsottavissa. Linkit löydät alta.
Venäläinen kansalaisaktivismi nousussa
Venäjällä on viime aikoina noussut monenlaista kansalaisaktivismia, jossa hallinto haastetaan kuuntelemaan kansaa. Ympäristöongelmat, ekologia ja kierrätys ovat myös Venäjällä ajankohtaisia kysymyksiä. Paikallisia ympäristökamppailuja Moskovan ja Pietarin lisäksi on ollut eri puolilla Venäjää, ja usein ne ovat liittyneet kaatopaikkojen ongelmiin ja uusien kaatopaikkojen rakentamiseen. Myös Siperian laajat maastopalot herättivät väestössä vahvaa kritiikkiä paikallishallintoja vastaan siitä, miten huonosti ympäristöasioita alueilla on hoidettu.
Kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuudet Venäjällä ovat monin tavoin rajatut, mutta useat kaatopaikkakapinat ovat olleet laajoja ja niiden kautta on usein pystytty vaikuttamaan viranomaisten toimiin. Kovempia vastatoimia ovat aiheuttaneet Moskovassa vuonna 2019 pidetyt mielenosoitukset, joilla on vastustettu paikallisvaalien oppositioehdokkaiden sulkemista ulos ehdokaslistoilta. Näiden selvemmin järjestelmän vastaisten mielenosoitusten osallistujista merkittävä osa pidätettiin ja heihin kohdistettiin voimatoimia. Se on herättänyt sekä Venäjällä että ulkomailla huolta maan luisumisesta yhä kauemmas demokratian ja oikeusvaltion tieltä.
Venäjän kansalaisaktivismia ja kirjallisuutta -keskustelu
Ensimmäisessä seminaarissa ”Venäjän kansalaisaktivismia ja kirjallisuutta” 5.3. klo 18-20 keskusteltiin siitä, miten kansalaistoiminta ja aktivismi on muuttanut muotoaan viimeisen 30 vuoden aikana Venäjällä. Seminaariin oli kutsuttu keskustelijaksi kaksi kansalaisaktivistia Moskovasta: underground-runouden tunnetuin keulahahmo Lev Rubinštein ja monista yhteiskunnallisista antropologisista tutkimuksistaan tunnettu Aleksandra Arhipova. Keskustelun veti YLE:n ulkomaantoimittaja Jyrki Saarikoski, joka toimi Ylen Moskovan-kirjeenvaihtajana 1990-luvun alkupuolella, ja seuraa ja raportoi nyt Venäjän asioista enimmäkseen Suomesta käsin. Keskustelun päätteeksi venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori, Tomi Huttunen esitti Lev Rubinšteinin kanssa kirjallisuusperformanssin.
Katso tekstitetty laadukas videotallenne, joka on tehty yhteistyössä Ystävä TV:n kanssa:
Youtube: https://youtu.be/SQaRpAO6iGE?si=deHZWaJNrG40EhrH
(Youtube on asettanut videolle ikärajan, vaikka se on ihan tavallinen paneelikeskustelu, klikkaa siis rauhallisin mielin katsomaan).
Kansalaiset, vallanpitäjät ja jätehuolto Venäjällä -keskustelu
Toinen seminaareista ”Kansalaiset, vallanpitäjät ja jätehuolto Venäjällä” 11.3. klo 18-20 käsitteli ajankohtaisia jätehuoltoon liittyviä ympäristökamppailuja Venäjällä niiden osallistujien ja tutkimuksen näkökulmasta. Keskusteluun osallistui Venäjältä Komista kansalaisaktivisti, 7×7 nettijulkaisun päätoimittaja Pavel Andrejev, Aleksanteri-instituutin tutkija, professori Veli-Pekka Tynkkynen sekä tohtorikoulutettava Jelena Gorbacheva. Keskustelun veti Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi.
Puhujista tarkemmin
Puhujien esittelyt: https://osastot.suomivenajaseura.fi/event/venajan-kansalaisaktivismia-ja-kirjallisuutta-keskustelu-helsingissa-striimina/
Lisätiedot: Kulttuurisihteeri Merja Jokela merja.jokela@venajaseura.com +358 400 369 439
Alunperin 2.3. julkaistu ennakkotieto, päivitetty keskustelujen jälkeen 31.3.2020 ja julkaistu linkit videotaltiointeihin.