Viime keväänä kielikaveriohjelman kautta tutustuneet Maija Heinonen ja Natalia Shaskina ovat ehtineet tehdä yhdessä monenlaista.
– Tapaamme noin kerran viikossa, useimmiten Helsingin keskustassa. Keskustelemme suomeksi ja venäjäksi ja teemme asioita, jotka huvittavat molempia, Natalia kuvaa.
Yhteisiä asioita löytyy esimerkiksi työelämästä, sillä molemmat ovat juristeja. Mahdollisuus pohtia oikeita ammattikäsitteitä ja verrata lainsäädäntöä on ollut molemmille hyödyllistä. Mutta Maija ja Natalia tykkäävät myös käydä Mozgoboinja-nimellä kulkevassa venäjänkielisessä pubivisassa.
– Ehkä jännittävintä, mitä olemme yhdessä tehneet, oli karaoken laulaminen pubivisassa, Maija kertoo.
Molemmilla oli jo toimiva kielitaito, kun he tutustuivat. Natalia oli asunut Suomessa 12 vuotta ja luki ja kirjoitti suomea sujuvasti, mutta joutui puhuessaan hakemaan sanoja. Maija taas halusi ylläpitää aiemmin Venäjällä asuessa hankkimaansa kielitaitoa.
– On ollut hauska puhua Suomessa asuvan venäläisen kanssa, joka osaa suomea hyvin. Ymmärrys toimii todella hyvin. Aiemmin olen puhunut venäjää lähinnä venäläisten kaverieni kanssa, ja silloin ei ole toista kieltä apuna.
Kielenoppimista ja rentoa yhdessäoloa
Vuoden 2022 alussa startannut kielikaveriohjelma on ollut menestys. Suomi-Venäjä-seuran ja Suomen venäjänkielisten keskusjärjestön (SVK) yhdessä kehittämään toimintaan lähti 10 kuukaudessa mukaan 179 venäjänkielistä ja 69 suomenkielistä, ja kielikaveripareja on syntynyt 66.
Kielikaverina kumpikaan ei ole opettaja vaan molemmat ovat tasavertaisia. Molemmat oppivat haluamaansa kieltä ja tutustuvat uuteen kulttuuriin. Kielikaverin kanssa voi keskustella venäjäksi, suomeksi tai vuorotellen molemmilla kielillä ja tavata voi yhtä hyvin kirjastossa kuin kauppakeskuksessa tai lenkkipolulla.
SVK:n koordinaattori Marina Selyankina etsii ohjelmaan ilmoittautuneille kielikaverin kiinnostuksenkohteiden ja asuinpaikan mukaan.
– Osallistujia eri puolilta Suomea, mutta eniten pääkaupunkiseudulta ja isoista kaupungeista, joten niissä on helpointa löytää kaveri, jota voi tavata kasvokkain. Pienillä paikkakunnilla turvaudutaan usein Zoom-tapaamisiin.
Kokemukset myönteisiä
Ohjelmasta on saatu runsaasti kiittävää palautetta.
– Osallistujille tehdyn kyselyn mukaan useimmat kertoivat tutustuneensa kielikaveriinsa hyvin ja jopa ystävystyneensä. Kielitaito on tullut sujuvammaksi, kuvaa Marina.
Joissain tapauksissa pulmia olivat aiheuttaneet eritasoinen kielitaito, jolloin kommunikointi painottui vain toiseen kieleen, tai parin kiire, joka hankaloitti tapaamisten järjestämistä. Mutta jos yhden kanssa ei suju, voi aina pyytää uuden kielikaverin.
Maija ja Natalia kertovat, että ovat oppineet paljon toisiltaan. Natalia kertoo tuntevansa suomalaista yhteiskuntaa nyt paremmin, Maija kuvaa oppineensa Natalian kautta näkemään Suomea uudelta kantilta.
– Olemme tosi tyytyväisiä, että lähdimme mukaan, ja varmasti jatkamme yhteydenpitoa jatkossakin.
Kielikaveriohjelma jatkuu vuonna 2023. Mukaan voi ilmoittautua SVK:n sivuilla https://www.graniitti9.com/kielikaveri-fi.