Sanonta Tulaan ei mennä samovaari kainalossa kertoo samovaarien yhteydestä kaupunkiin. Klassikkoja ovat myös Tulan präänikät eli piparkakut.
Tulaan voi matkustaa yöjunalla suoraan Pietarista tai Moskovan kautta, josta matkaa on parisataa kilometriä. Kaupungin yleisilme on viehättävä: suomaastoon rakennettuun kaupunkiin ei ole rakennettu pilvenpiirtäjiä eikä tornihotelleja, vaan kaupungissa on paljon vanhoja, kaksikerroksisia rakennuksia.
Matkailu on vielä lapsenkengissä. Meriiteillään Tula voisi olla varsinainen vetonaula: samovaarien ja prääniköiden lisäksi kaupungin mielenkiintoinen ja moderni asemuseo on rankattu maailman 10. parhaan asemuseon joukkoon. Kirjailija Leo Tolstoi on elänyt Tulan seudulla yli viiden vuosikymmenen ajan, eikä unohtaa sovi, että sankarikaupunki-Tula pelasti Moskovan toisen maailmansodan melskeissä. Näistä moni tekisi jo vaikka millaisia matkailutuotteita, mutta tulalaiset olivat lähinnä hämmentyneitä saadessaan Suomesta vieraita juuri heidän kaupunkiinsa.
Puolen miljoonan asukkaan ”pikkukaupungissa” matkapalvelujen varaaminen ryhmälle oli vaikeaa, koska juuri kukaan ei vaivautunut vastaamaan tiedusteluihin opastuksista,
majoituksista tai muistakaan keskitetyistä ohjelmapalveluista. Kaikki varaukset tehtiin siis omin voimin Suomesta käsin. Hotellikanta näyttää kuitenkin uudistuvan voimakkaasti.
Ihmiset olivat ystävällisiä ja iloisia ulkomaisista vieraistaan. Moskovassa kadunmiehet eivät kysele, mistä olette tulleet, mutta meilläpä oli selittämistä niin kadulla kuin teatterissakin, mistä kaukaa vieraat ovat saapuneet. Pidimme kovasti kaupungin ilmapiiristä.
Präänikät eli piparkakut
Olen monesti ihmetellyt, mistä maistuvat venäläiset piparkakut ovat saaneet nimensä. Kannatti poiketa Tulassa, sillä selvisihän tämäkin salaisuus lopulta.
Prjanikit ovat mausteisia pikkuleipiä, joissa käytetään muiden maiden tapaan, mm. pippuria, kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja appelsiinin kuorta. Näiden lisäksi mausteisiin kuuluu timjami, korianteri ja muita yrttejä.
Mikä sitten erottaa vaaleamman Tulan präänikän tummasta serkustaan? Kun me laitamme sokerin lisäksi makeutta antamaan siirappia, Tulan, ja tietenkin muidenkin Venäjän alueiden, pipareissa on hunajaa. Se antaa niille pehmeän ja mehevän koostumuksen.
Prjanikeita valmistetaan kolmella tavalla: muovaamalla, leikkaamalla ja painamalla muottiin. Tulan pipareiden erikoisuus on, että ne tehdään isossa suorakaiteen muotoisessa puisessa muotissa, jonka pohjaan on kaiverrettu erilaisia kuvioita ja tekstiä. Paistokin eroaa meikäläisestä: niitä paistetaan uunissa 250 asteessa 10-12 minuuttia, jolloin paksut ja suurikokoiset piparkakut kypsyvät. Lopuksi ne saavat päälleen kiilteen, joka valmistetaan kiehuvan veden ja tomusokerin sekoituksesta. Myös venäläiset koristelevat prääniköitä pomadalla ja toisin kuin meillä, muotoilun ja koristelun teemoja on monia: vuodenajat, aforismit, lelut jne.
Ensimmäiset piparkakut valmistettiin Tulassa 1660-luvulla, mutta jo muinaisten maya-intiaanien, kiinalaisten ja roomalaisten tiedetään herkutelleen piparkakuilla. Kaikki tulalaiset ovat kuitenkin sitä mieltä, että Venäjän parhaat piparkakut tulevat Tulasta.
Kartanoseutua
Tulan läänissä on iso joukko kartanoita. Tunnetuimmat niistä ovat Bobrinskien suvun kartano, jossa keisarinna Katariina Suuren ja kreivi Grigori Orlovin avioton Aleksei-poika varttui, sekä kirjailija Leo Tolstoin kartano Jasnaja Poljanassa. Se on museoitu aikaan, jolloin Tolstoi lähti vuonna 1910 pois. Alueella on laajat lehtipuita kasvavat puistot. Tunnelma on utuinen ja hiljainen. Kävijälle tulee tunnelma, kuin ajassa todellakin olisi siirrytty sata vuotta taaksepäin. Vaikuttavaa!
Samovaarit tuotteistukseen
Laihimmaksi otannaksi Tulassa jäivät yllättäen samovaarit. Värikkäät ja näyttävän kokoiset samovaarit, joita turistit saavat ihailla eri puolilla Venäjää, ovat saaneet liian vaatimattoman museon. Aika on siellä pysähtynyt vuosikymmenien taakse.
Samovaarin esi-isät ovat syntyneet Kiinassa, jossa ruokaa lämmitettiin samovaarin kaltaisella vempeleellä ja muinaisten roomalaisten tiedetään keittäneen vettä samovaarin tapaisella laitteella. Venäjälle samovaarit tulivat tiettävästi Hollannista Pietari Suuren toimesta. Tulassa syntyivät aikanaan ensimmäiset samovaaritehtaat, jossa asesepät hääräsivät 1700-luvulta lähtien, milloin aseita ei tarvittu.
Rupla taipuu moneen
Venäjä on täynnään mitä mielenkiintoisimpia matkakohteita. Miellämme usein, että kohde olisi kallis. Tula kuitenkin on oiva esimerkki siitä, että ruplalla saa pienemmissä kohteissa erikoisia elämyksiä edullisesti, jolloin matkan hinta ei loppujen lopuksi ole yhtään kalliimpi kuin ohjelmallisen matkan hinta Venäjän matkailun suosikkikohteisiin.
Tuija Mäkinen