Suomi–Venäjä-seura – Samfundet Finland-Ryssland ry:n
OSASTOJEN MALLISÄÄNNÖT
Suomi–Venäjä-seuran edustajakokouksen hyväksymät 17.6.2023
I YLEISET SÄÄNNÖKSET
1 § Osaston nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on: ………………….
Osaston kotipaikka on ..………………… kaupunki/kunta.
Osasto toimii myös seuraavilla alueilla: ……………………
2 § Osaston tarkoitus
Osaston tarkoituksena on Suomi–Venäjä-seuran osastona koota jäsenikseen toiminta-alueensa kansalaispiirejä. Osasto voi toimia esimerkiksi kielten, kulttuurien ja kansalaisyhteistyön aloilla tuottaen toiminta-alueellaan niihin liittyvää tietoa ja toimintaa. Seuran jäsenenä osasto pyrkii alueellaan edistämään rauhaa ja ihmisten keskinäistä ymmärrystä sekä huomioimaan vähemmistö- ja tasa-arvonäkökulmia.
3 § Osaston toimintamuodot
Tarkoituksensa toteuttamiseksi osasto
– kokoaa toiminta-alueensa yksityisiä henkilöitä ja kansalaisjärjestöjä sekä muita yhteisöjä osallistumaan Suomi–Venäjä-seuran toimintaan,
– on jäsenenä Suomi–Venäjä-seurassa
– osallistuu seuran aluetoimintaan ja osastojen yhteistoimintaan valitsemillaan tavoilla.
Osasto voi lisäksi:
– toteuttaa kulttuuritoimintaa ja hankkeita sekä järjestää tilaisuuksia
– edistää eri kieliryhmien kohtaamista paikallisella tasolla
– osallistua paikalliseen keskusteluun sekä tuottaa tietoa toiminnastaan sähköisiin ja paperisiin kanaviin
– tuottaa tietoa Venäjästä, sen historiasta, sekä alueen kansoista ja kulttuureista
– tuottaa tietoa muista alueista, joilla venäjän kieltä puhutaan enemmistö- tai vähemmistökielenä
– osallistua yhteistyöverkostoihin toiminta-alueellaan
– edistää venäjän ja suomalais-ugrilaisten kielten opiskelua sekä tehdä tunnetuksi muita venäjänkielisillä alueilla puhuttavia kieliä.
Osasto voi toimintaansa varten omistaa kiinteistöjä ja arvopapereita, toimeenpanna arpajaisia ja rahankeräyksiä sekä joukkorahoituskampanjoita, vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja, antaa stipendejä ja lahjoituksia sekä harjoittaa matkailu-, kustannus-, julkaisu-, museo-, konsertti-, taiteilijavälitys-, elokuva- ja teatteritoimintaa sekä tarjota asiantuntijapalveluita. Lisäksi osasto voi harjoittaa ravintola-, kioski-, myymälä- ja hotelliliikettä sekä muuta sen toimintaa tukevaa
elinkeinotoimintaa.
II JÄSENET
4 § Osaston jäsenet
Osaston jäseninä voivat olla:
1) yksityiset henkilöt,
2) Suomessa rekisteröidyt oikeuskelpoiset yhteisöt (yhteisöjäsenet).
5 § Jäsenmaksut
Henkilöjäsenet maksavat seuran hallituksen päättämän jäsenmaksun Suomi–Venäjä-seuralle.
Osaston yhteisöjäsenten jäsenmaksusta päättää osaston hallitus seuran hallituksen päätettyä jäsenmaksuperusteista.
Osaston hallitus voi työttömyyden, sairauden tai muun syyn vuoksi vapauttaa jäsenensä seuran jäsenmaksusta vuodeksi kerrallaan.
Osastolle tuleva jäsenmaksuista kertyvä seuran toiminta-avustus määräytyy seuran hallituksen päättämällä tavalla.
6 § Jäsenen eroaminen
Jäsen voi erota osastosta ilmoittamalla siitä kirjallisesti osaston hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla eroamisestaan osaston kokouksen pöytäkirjaan merkittäväksi.
7 § Jäsenen erottaminen
Osaston hallitus voi erottaa jäsenen, joka toimii vastoin osaston tarkoitusta tai muuten vahingoittaa osastoa. Päätös edellyttää, että kaksi kolmasosaa annetuista äänistä osaston hallituksen kokouksessa sitä kannattaa. Ennen päätöksen tekemistä asianomaiselle jäsenelle on varattava tilaisuus selityksen antamiseen asiassa. Erotetulla on lisäksi oikeus erottamispäätöksen kumoamiseksi saattaa asia osaston kokouksen ratkaistavaksi jättämällä sitä koskevan kirjelmän osaston hallitukselle neljäntoista päivän kuluessa hallitukselle päätöksestä tiedon saatuaan.
Jäsenen, joka on yhden kalenterivuoden ajan laiminlyönyt jäsenmaksunsa maksamisen Suomi–Venäjä-seuralle voi hallitus katsoa eronneeksi osastosta.
III PÄÄTÖSVALLAN KÄYTTÖ
8 § Osaston vuosikokous
Osaston vuosikokous pidetään helmi-maaliskuun aikana. Osaston hallituksen on toimitettava kokouskutsu jäsenille kirjeitse, sähköpostilla tai muulla sähköisellä välineellä jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen kahta viikkoa ennen kokousta tai ilmoitettava kokouksesta vähintään yhdessä paikkakunnalla leviävässä lehdessä kahta viikkoa ennen kokousta.
Jokaisella Suomi–Venäjä-seuran edellisen vuoden jäsenmaksunsa maksaneella ja jäsenmaksusta osaston sääntöjen mukaisesti vapautetulla seuran henkilöjäsenellä sekä yhteisöjäsenellä on kokouksessa yksi ääni.
9 § Vuosikokouksessa päätettävät asiat
Osaston vuosikokouksessa
– käsitellään osaston hallituksen toimintakertomus edelliseltä kalenterivuodelta,
– esitetään edellisen tilikauden tilinpäätös,
– vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään vastuuvapauden myöntämisestä vastuuvelvollisille,
– päätetään toimintasuunnitelmasta sekä talousarviosta kuluvalle kalenterivuodelle,
– valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja seuraavaksi kalenterivuodeksi,
– valitaan osaston hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja jäsenet,
– valitaan osaston edustajat seuran edustajakokoukseen (yksi äänioikeutettu edustaja kutakin alkavaa 40:tä edellisvuoden lopussa jäsenmaksunsa maksanutta tai jäsenmaksusta vapautettua jäsentä kohti)
– käsitellään muut osaston hallituksen ja jäsenten esittämät asiat.
Lisäksi seuran hallituksen niin esittäessä, voidaan:
– nimetä ehdokkaita seuran jäsenten joukosta seuran hallitukseen ja muihin mahdollisiin edustajakokouksessa valittaviin työryhmiin. Osaston vuosikokouksen henkilöesitykset täydentävät nimettyjen edustajakokousedustajien tekemiä henkilöesityksiä.
10 § Ylimääräiset kokoukset
Ylimääräisiä osaston kokouksia pidetään, kun osaston hallitus tai osaston kokous niin päättävät. Ylimääräinen kokous on myös kutsuttava koolle, jos yksi kymmenesosa osaston äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten vaatii.
Ylimääräinen osaston kokous kutsutaan koolle samalla tavoin kuin osaston vuosikokous.
IV OSASTON HALLINTO
11 § Osaston hallitus
Osasto voi halutessaan käyttää hallituksestaan myös aiempien mallisääntöjen mukaista johtokuntanimitystä.
Osaston hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja 3-10 jäsentä. Lisäksi osaston kokous voi valita 1–5 varajäsentä. Osaston hallituksen jäsenen tullessa pysyvästi estyneeksi valintajärjestyksessä seuraava varajäsen astuu hänen tilalleen.
Osaston hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta tai, jos kolme hallituksen jäsentä sitä puheenjohtajalta kirjallisesti vaatii.
Osaston hallitus on päätösvaltainen, kun läsnä on puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan lukien vähintään puolet jäsenistä.
12 § Osaston hallituksen valinta
Hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja jäsenet valitaan osaston kokouksessa enemmistövaalitapaa noudattaen, ellei valinta tapahdu yksimielisesti.
13 § Osaston hallituksen tehtävät
Hallituksen tehtävänä on:
– hoitaa yhdistyslain ja osaston sääntöjen sekä osaston päätösten mukaan huolellisesti osaston asioita,
– edustaa osastoa,
– päättää uusien jäsenten hyväksymisestä,
– päättää osaston yhteisöjäsenten jäsenmaksuista,
– valmistella ja esitellä osaston kokouksissa käsiteltävät asiat sekä panna täytäntöön kokousten tekemät päätökset,
– hoitaa osaston taloutta.
Osaston tilinpitoon voidaan soveltaa yhdistyslain 37 a §:n 3–7 momenttia, jos yhdistyksen saamien avustusten ja muiden tulojen yhteenlaskettu määrä tilikaudella on enintään 30 000 euroa sekä päättyneellä että sitä välittömästi edeltäneellä tilikaudelta eikä yhdistys harjoita liiketoimintaa.
14 § Päätöksenteko teknisten apuvälineiden avulla
Osaston ja hallituksen kokouksiin voidaan kokouksen koollekutsujan päätöksellä osallistua tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Osallistumisoikeus ja ääntenlaskennan oikeellisuus on voitava selvittää tavallisessa kokouksessa
noudatettaviin menettelyihin verrattavalla tavalla.
Jos osaston hallitus niin katsoo, se voi tehdä päätöksiä kokousta pitämättä sähköpostitse tai muullahallituksen päättämällä tavalla. Päätökset on tässäkin tapauksessa kuitenkin kirjattava, varmennettava ja säilytettävä luotettavasti.
15 § Osaston nimen kirjoittaminen
Osaston nimen on oikeutettu kirjoittamaan osaston hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja muut hallituksen nimeämät toimihenkilöt. Nimenkirjoitus tapahtuu aina kaksi yhdessä
16 § Tilikausi
Osaston tilikausi on tammikuun 1. päivästä joulukuun 31. päivään.
V MUITA SÄÄNNÖKSIÄ
17 § Sääntöjen muuttaminen
Näiden sääntöjen muuttaminen edellyttää, että muutosta kannattaa vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä siinä osaston kokouksessa, jossa asiasta päätetään. Sääntömuutos on lisäksi Suomi–Venäjä-seura hallituksen hyväksyttävä. Sääntömuutosasian esilletulosta osaston kokouksessa on kokouskutsussa mainittava.
18 § Osaston purkautuminen
Osaston purkaminen edellyttää, että purkamisesitystä on kannattanut vähintään kolme neljäsosaa annetuista äänistä siinä osaston kokouksessa, jossa asiasta päätetään.
Osaston purkautuessa sen omaisuus luovutetaan Suomi–Venäjä-seuralle tai toiselle Suomi–Venäjä-seuran osastolle.
Suomi–Venäjä-seuran edustajakokouksen hyväksymät 17.6.2023